Διεθνές Συμπόσιο Αθλητικού Δικαίου: «Ο αθλητισμός στον κόσμο σήμερα και το αθλητικό δίκαιο»
- At 09 Ιουλίου, 2024
- Από admin
- In Αθλητικά, Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 8-7-2024
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο Αθλητικού Δικαίου με τίτλο «Ο αθλητισμός στον κόσμο σήμερα και το αθλητικό δίκαιο» που διοργανώθηκε από το Ελληνική Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθλητικού Δικαίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΕΚΠΑ) «Μάρκετινγκ, «Αθλητισμός, Πολιτισμός, Πολιτική». Στην εκδήλωση απέστειλε Χαιρετισμό ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Καθηγητής Γεράσιμος ΣΙΑΣΟΣ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Το θέμα του Συμποσίου θίγει ένα άκρως επίκαιρο και σύνθετο θέμα. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και ρευστών γεωπολιτικών ισορροπιών, ο αθλητισμός καλείται να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και να διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, της κατανόησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Συμπόσιο Αθλητικού Δικαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για εις βάθος ανάλυση και γόνιμο διάλογο σε κρίσιμα ζητήματα όπως: Η θεσμική αυτονομία του αθλητισμού, το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, η σημασία του Διεθνούς Χάρτη του Αθλητισμού ως βάση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαίου[…]». Επίσης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό Ο πρ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ Oμ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεόδωρος ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ και ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Marketing του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Γεώργιος ΤΣΟΥΡΒΑΚΑΣ.
Εκδόθηκαν σημαντικά πορίσματα, όπως είναι αναρτημένα στην οικεία ιστοσελίδα μετά την παρουσίαση και συζήτηση επί των εργασιών από τους ομιλητές :
James A. R. NAFZIGER, Professor, Willamette University, Oregon-USA”
András NEMES Ph.D, Professor,(retr.) University of Physical Education and Sports Sciences, Attorney at law of the Dr. Nemes András Law firm, Hungary.
Dimitrios P. PANAGIOTOPOULOS, Professor, University of Athens, Vice-Rector (f), University of Central Greece, Attorney-at-Law and President of Hellenic Center of Research on Sports Law (H.C.R.S.L.), Greece
Huiying XIANG. Professor, Vice-Director& Secretary-General of Sports Law Center, Shanghai University of Political Science and Law, Shanghai, China
Alexander Miguel MESTRE, Professor at Universidade Autónoma de Lisboa, Advocate attorney-at- Law,Sports Lawyer Lisbon, Portugal
Daniel José GANDERT, Clinical Assistant Professor of Law, Northwestern Pritzker School of Law, USA
Anna di GIANDOMENICO, Assoc. Professor, University of Teramo, Italy
Majed M. GAROUB, Lawyer and the founder/Chairman of the Law Firm of Majed M. Garoub and the Saudi Law Training Centre. Saudi Arabia.
Georgios LIANOS, Lawyer, Dr. jur., Postdoctoral Researcher at the National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Daphne-Panagiota PANAGIOTOPOULOU, Lawyer, LLM /LLM, University of Athens National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Hui WANG, Lawyer, (Bachelor of China Law), Hunan Police University, LLM International law, Hunan Normal University, PhD Candidate in Sport Law, Wu Han University, and visiting as Candidate Dr. in Sports Law, Gent University, Belgium. China
Haitian CHEN, Shanghai University of Political Science and Law, ChinaPenny KONITSIOTI RIZOU, Attorney at Law MSc University of Athens, Greece
Το πρόγραμμα, περιλήψεις και τα πορίσματα του Συνεδρίου μπορεί κανείς να αναζητήσεις στην ιστοσελίδα:
International Symposium of Sports Law “Sports in the World Today and Sports Law”
Πορίσματα
Διατυπώθηκε ότι από τις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες (IFs) υφίσταται μια αυθαίρετη εξουσίας αυτονομίας και για να προστατευθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των αθλητών ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις και αυθαίρετοι αποκλεισμοί από Αγώνες , είναι σημαντικό να καθοριστούν και να επιβεβαιωθούν κριτήρια ελέγχου προς τούτο. Επίσης, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) είναι το κατάλληλο όργανο για την εξέταση θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αθλητισμό.
Από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις στον αθλητισμό και τους Αγώνες είναι η ισότητα ευκαιριών, η μη διάκριση και η πολιτική ουδετερότητα. Απειλές που καταστρέφουν τον καθαρότητα του ανταγωνιστικού αθλητισμού αποτελούν η αλλοίωση των αξιών μέσα από το ντόπινγκ, παράνομα αθλητικά στοιχήματα, εξαπάτηση στο άθλημα, όπως το λεγόμενο στημένο αγώνα όπως και η άμεση πολιτικοποίηση του αθλητισμού δύναμης του χρήματος έναντι των αθλητικών αξιών ενώ απαιτείται πολιτική ουδετερότητα. Η ανισότητα των ευκαιριών δε, όπως ακριβώς μέσω έμφυλης πειρατείας τόσο θετικά όσο και αρνητικά συντελούν στην καταστροφική προοπτική του Αθλητισμού και των Αγώνων, σε τούτο συντελούν και οι αποκλεισμοί αθλητών για πολιτικούς λόγους όπως αυτής της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας.
Το CAS έχει ως αποστολή την επίλυση διαφορών στον τομέα του αθλητισμού μέσω της διαιτησίας και έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ενός σώματος νομολογίας που θα οδηγήσει σε ένα ενοποιημένο σύνολο κανόνων του διεθνούς αθλητικού δικαίου (Lex Sportiva). Το ζήτημα της διεθνούς δικαιοδοσίας διατρέχει ολόκληρη τη διαδικασία της διαιτησίας από τη στιγμή που τα μέρη της διαφοράς καταλήξουν σε συμφωνία διαιτησίας, έως την ένσταση δικαιοδοσίας στη διαιτητική διαδικασία και στη συνέχεια στην ένσταση του μέρους που αρνείται να εκτελέσει την απόφαση για λόγους της δικαιοδοσίας. Οι αποφάσεις CAS μπορούν να εκτελεστούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Νέας Υόρκης για την αναγνώριση και την εκτέλεση διαιτητικών αποφάσεων, την οποία έχουν υπογράψει περισσότερες από 125 χώρες, ή μέσω της έγκρισης και εφαρμογής των σχετικών κανονισμών της σχετικής ομοσπονδίας. Με βάση τους διαδικαστικούς κανόνες του CAS και τους κανόνες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, η δικαιοδοσία διαιτησίας των υποθέσεων ποδοσφαίρου δεν έχει μόνο τα γενικά χαρακτηριστικά της δικαιοδοσίας του CAS, αλλά έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας όπου εφαρμόζεται η αρχή lex specialis derogat legi generali.
Όσον αφορά στον Κώδικα WADA παρά τις αλλαγές που έγιναν το 2021 για την απόδοση της δικαιοσύνης θα πρέπει να ενσωματωθεί εμφανώς η αρχή της αναλογικότητας αλλά και η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου ντόπινγκ με εξασφάλιση της γνώσεως των αθλητών και τη συνεργασίας τους για τη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ με αναβάθμιση δοκιμών ελέγχου εκτός αγώνων.
Στο προοίμιο του Παγκόσμιου Κώδικα κατά του Ντόπινγκ αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους του Κώδικα και του Παγκόσμιου Προγράμματος Ντόπινγκ είναι «Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των αθλητών να συμμετέχουν σε αθλήματα χωρίς ντόπινγκ και έτσι να προαχθεί η υγεία, η δικαιοσύνη και ισότητα για τους αθλητές παγκοσμίως». Το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά υπόκειται στην ύπαρξη δικαιοσύνης και ισότητας μεταξύ των αγωνιζόμενων αθλητών και παικτών. Το κλειδί για το ανθρώπινο δικαίωμα στον αθλητισμό βρίσκεται λοιπόν στα χέρια των αθλητικών οργανώσεων, και ιδιαίτερα των διεθνών αθλητικών οργανώσεων, και στον τρόπο με τον οποίο εξετάζουν τη δημιουργία και υιοθέτηση των κανόνων που διέπουν τον αθλητισμό, στο συνολικό πλαίσιο του Ολυμπιακού Κινήματος και καταστρατηγείται.
Σημαντικό πρόβλημα στην Εθνική αλλά και τη διεθνή αγωνιστική είναι οι υποχρεώσεις ασφάλειας των διοργανωτών αθλητικών εκδηλώσεων, όπως σήμερα αναδεικνύεται η αντιτρομοκρατία, η κυβερνοασφάλεια, η προστασία των προσωπικών πληροφοριών για να εξασφαλίζουν την υγεία και ευεξία των συμμετεχόντων, όπως τούτο καταγράφεται και στον Κινέζικο νόμο για τον Αθλητισμό . Επίσης στην νέα ελληνική νομοθεσία κατά της βίας στον αθλητισμό , προβλέπονται προληπτικά μέτρα και κυρώσεις όπως σε άλλες χώρες μέλη της UEFA για την αντιμετώπιση του φαινομένου με έμφαση στο άθλημα του ποδοσφαίρου!
Σήμερα είμαστε μπροστά σε έναν νέο, εντελώς διαφορετικό κόσμο. Ωστόσο, αυτός ο κόσμος δεν είναι δημιούργημα ανθρώπινης κουλτούρας και θεσμών, αλλά μάλλον αποτέλεσμα του πολέμου που βιώνουμε, όπως ακριβώς και ο πόλεμος για την υγεία που βασίζεται στον COVID-19. Οδεύουμε προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με βαθιές και διαρκείς συνέπειες.
Ο Διεθνής Αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπόσχονται Ειρήνη και φιλία, που στον σημερινό κόσμο φαίνεται να είναι ανέφικτη, αφού στον διχασμένο κόσμο που ζούμε, τα διεθνή αθλητικά ιδρύματα δεν μπορούν να ενεργούν υπό καθεστώς αυτονομίας και διεθνούς δικαίου και να τάσσονται μονομερώς στο λεγόμενο δεξιά πλευρά της ιστορίας. Το καθιερωμένο Διεθνές Κέντρο Εκεχειρίας δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή δύναμη πέρα από ευσεβείς πόθους, για να μπορέσει να επιβάλει την Εκεχειρία και την Ειρήνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες για τα δικαιώματα των αθλητών, όπου υπάρχουν Ολυμπιακές Επιτροπές, να μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον διεθνή αθλητισμό, οι κανόνες δικαίου σχετικά με τις οικονομικές και προσωπικές ελευθερίες διατυπώνονται στο πλαίσιο των κανόνων της Lex Sportiva, μόνο οι κρατικές οντότητες έχουν το δικαίωμα να το πράξουν και δεν διασφαλίζεται ότι η νομιμότητα οφείλεται στην αθλητική δράση ως νομιμοποιητική βάση της Lex Sportiva.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο, όπως τονίστηκε στο παρελθόν, ο κόσμος του αθλητισμού να εργαστεί για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Αθλητικής Συνομοσπονδίας και ενός Διεθνούς Χάρτη Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό και τους Αγώνες. Για τη διαμόρφωση ενός χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση η IASL εργάζεται τουλάχιστον από το 2010 και σε κάθε συνέδριο θέτει διάφορες πτυχές του θέματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τελική μορφή για έγκριση και εφαρμογή. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί, στον πολυπολικό κόσμο που απλώνεται μπροστά μας, υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ειρηνικής συμμετοχής στις αθλητικές δράσεις και στους Αγώνες διεθνώς χωρίς αποκλεισμούς και την κατάλληλη και πρέπουσα προστασία, στην προοπτική μιας διεθνούς αμφικτιονίας των ελεύθερων εθνών .
Η ορθή πλευρά της ιστορίας στον διεθνή αθλητισμό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, απαιτεί ένα ισχυρό Διεθνές Αθλητικό Δίκαιο Έναν Διεθνή Συνταγματικό Χάρτης Αθλητισμού, ως νομιμοποιητική βάση των κανόνων Lex Sportiva και Lex Olympica.
Ο διάλογος για τα θέματα αυτά συνεχίζεται όπως και η σύσταση του Διεθνούς Συνταγματικού Χάρτη για τον Αθλητισμό και τους Αγώνες και θα εξεταστούν ειδικότερα και εν τω βάθει σε ιδιαίτερα τοπία στο 26 Διεθνές Συνέδριο της IASL το Δεκέμβριο 13-14, στην Αθήνα
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Για θέματα που αναρτούνται από το διαδίκτυο ή εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολόγιου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη εκ του νόμου. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών του