Ορθοδοξία και ΗΠΑ
- At 11 Απριλίου, 2017
- Από admin
- In ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, Διεθνή, Επίκαιρα, Τσούτσος
0

Του Γεωργίου Αθ. Τσούτσου
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ελληνοαμερικανού Ράις-Ηρακλή Πρίμπους, σύμφωνα με τις οποίες η νίκη του Ντ. Τραμπ υπήρξε «θέλημα Θεού».
Γενικότερα, αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου σχολιασμού η σημασία που φαίνεται να αποδίδει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ στον θρησκευτικό παράγοντα κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, γράφει το ikivotos.gr.
Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ υπήρξαν φιλικές προς το θρησκευτικό φαινόμενο, σε αντίθεση με το γαλλικό πρότυπο, κατά το οποίο η Πολιτεία είχε αρνητική στάση έναντι της θρησκείας. Σύμφωνα με τις αρχές της ανεξιθρησκείας, οι ΗΠΑ τιμούσαν όλους τους εκπροσώπους των Χριστιανικών ομολογιών και ο πρόεδρος της Αμερικής δεχόταν εκ περιτροπής τον προκαθήμενο εκάστης ομολογίας. Μάλιστα, θέσπισαν και μέτρα φορολογικών απαλλαγών για να διευκολύνουν τις Εκκλησίες, πράγμα το οποίο είχε ως «παρενέργεια» την ίδρυση θρησκευτικών κινήσεων από εταιρείες.
Αναμφίβολα, οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εργάστηκαν σε συνεργασία με το κράτος ιδιαίτερα, κατά τον 19ο αιώνα, ενώ σταδιακά ο προτεσταντισμός ταυτίστηκε με τον δυτικό πολιτισμό, απώλεσε τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά του και σχεδόν προετοίμασε το πολιτικο-οικονομικό μοντέλο της παντοδυναμίας των αγορών. Άλλωστε, οι σχέσεις του καπιταλισμού και της προτεσταντικής ηθικής αναλύθηκαν στο περίφημο έργο του Μαξ Βέμπερ. Επί προεδρίας Ομπάμα, παρατηρούμε τη μεγαλύτερη αποστασιοποίηση της αμερικανικής διοίκησης από τις παραδοσιακές προτεσταντικές αξίες, ενώ αναπτύχθηκαν Χριστιανικά ρεύματα με καινοφανείς απόψεις, όπως η χειροτονία λεσβιών ιερειών κ.ά. Στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίστηκε ένα δυναμικό και ταχέως αναπτυσσόμενο κίνημα άθεων και οι αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο ενίσχυαν οικονομικώς τις παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων.
η συνέχεια εδώ :
Πρόσφατα σχόλια