Ο Ερντογάν στην Αθήνα για την (καθοδηγούμενη) ελληνοτουρκική προσέγγιση
- At 20 Νοεμβρίου, 2023
- Από admin
- In Διεθνή, Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
1

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Φτάνει στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν με πολυπληθή αντιπροσωπεία, αφού οι πληροφορίες αναφέρονται σε συνοδεία 300 ατόμων ( υπουργοί, στελέχη υπουργείων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, κλπ) για τη λεγόμενη Σύνοδο του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, για να δώσει με τον τρόπο αυτόν την εικόνα προς τα έξω, ότι οι σχέσεις των δυο χωρών ολοκληρώνονται… αισίως!
Για να δούμε όμως πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, μέχρι σήμερα:
- Οι Σταθεροί στόχοι της Τουρκίας και τα ερωτήματα που προκύπτουν εξ αυτών.
Η ελληνική κοινή γνώμη εδώ και καιρό, βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ για την καλή διάθεση που πλημυρίζει την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε διευθετήσεις θεμάτων με την Τουρκία, αν και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις στρατηγικές επιδιώξεις της, που συνοψίζονται ως εξής:
*Casus belli είναι η πάγια απειλή της Τουρκίας προς την χώρα μας, σε περίπτωση που διανοηθεί να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της υδάτων στα 12 μίλια.
*Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, βραχονησίδες και νησίδες.
*Αμφισβήτηση του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και 10 ν. μ.
*Αμφισβήτηση και συνεχείς τριβές για τις περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης
* Αμφισβήτηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
*Συνεχείς δεσμεύσεις ελληνικών περιοχών για πεδία βολής και διεξαγωγής ασκήσεων από τις Τουρκικές ΕΔ
*Έντονες απαιτήσεις για την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Με τα παραπάνω δεδομένα ως θέσεις που θέτει η Τουρκία, είναι επόμενο να πέφτουν στο κενό οι όποιες συζητήσεις που προσπαθεί να πείσει η Ελλάδα ότι θα γίνουν, όταν η ΜΟΝΗ ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζεται μεταξύ μας είναι η «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και οι ΑΟΖ»
Κατόπιν των παραπάνω, τα ερωτήματα που καλόπιστα μπορούν να τεθούν είναι :
Α. Ποιο μπορεί να είναι το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που έχει ξεκινήσει μεν, ως «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» και που θα καταλήξει δε, σε μια πανηγυρική φιέστα στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου με την έλευση του Ερντογάν «μετά της κουστωδίας του;»
Β. Ποια άραγε από τις δύο χώρες έχει κάνει βήματα πίσω από τις πάγιες θέσεις της, ώστε να εμφανίζεται με πανηγυρικό τρόπο, από την ελληνική κυβέρνηση, η προοπτική της διευθετήσεως των θεμάτων με την Τουρκία;
- Οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η Ελληνική πλευρά.
Είναι γεγονός, που προκύπτει από την πάγια συμπεριφορά της Τουρκίας, ότι οι αναθεωρητικές αξιώσεις της παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, με την εφαρμογή της «διπλωματίας των σεισμών» ενεργοποίησε μηχανισμούς προσέγγισης και καλλιέργεια συνειδητών ψευδαισθήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή μεταστροφή των τουρκικών θέσεων. Παρά ταύτα όμως, έχουμε δηλώσεις:
- Από τον πρωθυπουργό ότι «η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική»
- Από τον διορισμένο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη « είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν τουρκικές υπερπτήσεις τους τελευταίους μήνες»
- Από την διορισμένη ΥΦΥΠΕΞ Α. Παπαδοπούλου ότι « το μπάχαλο στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά αντίθετα διευκολύνει την ελληνοτουρκική προσέγγιση».
- Η πολιτική των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική προσέγγιση
Η εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ειδικά την περίοδο αυτή που διεξάγονται οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ σε ότι αφορά στη συνοχή της. Η πολιτική όμως της αυτονόμησης της Τουρκίας από την γραμμή των ΗΠΑ λόγω Ερντογάν, δημιουργεί εδώ και καιρό σοβαρό πονοκέφαλο στη διατήρηση αυτής της συνοχής.
Για το λόγο αυτό η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, αποτελεί εξαιρετική υπηρεσία αυτήν την περίοδο προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα αποδέχεται μία διαδικασία συζητήσεων και προσέγγισης με την Τουρκία που διατυπώνει απειλή πολέμου και διεκδικεί εδάφη.
4.Η κατάληξη…
Μέσα σε αυτό το κλίμα και τις επικρατούσες καταστάσεις θα διεξαχθεί και η Σύνοδος του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου, μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται ότι συναινεί στην προώθηση μέτρων και διαδικασιών που προωθούν ακόμη περισσότερο τουλάχιστον καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο. Αυτό βέβαια μένει να διαπιστωθεί σε λίγες ημέρες.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ