Δημοσίευση του χρήστη Κίνηση Πολιτών Θίσβης: ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;
- At 16 Μαΐου, 2025
- Από admin
- In Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0

Δημοσιευμένο στο facebook
Ακούγεται παράδοξο, αλλά στην Ελλάδα του 2025, παράγουμε τόσο πολύ «πράσινο ρεύμα» που… δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Και όμως, οι λογαριασμοί μας δεν πέφτουν. Αντίθετα, πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Πού είναι η λογική;
Σας πληροφορούμε δεν υπάρχει καμία κοινωνική λογική σε όλο αυτό, παρά μια νομιμοποιημένη αισχροκέρδια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) απ’ όσες χρειάζεται. Έχουμε πάνω από 16.000 MW σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση που έχουμε πιάσει ποτέ δεν ξεπέρασε τα 11.000 MW.
Και το πιο τρελό; Έρχονται άλλα 15.000 MW! Αυτό στο χωριό μας το λέμε ξέφραγο αμπέλι.
Η τρέλα όμως δεν σταματάει εδώ. Κρατηθείτε.. Τι συμβαίνει όταν φυσάει πολύ ή έχει ήλιο, αλλά η κατανάλωση είναι χαμηλή (π.χ. Πάσχα, Κυριακές άνοιξης); Το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν αντέχει την υπερβολική παραγωγή και κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο διαχειριστής του συστήματος, ο ΑΔΜΗΕ, αναγκάζεται να κλείνει μικρούς παραγωγούς για να αποφευχθεί blackout. Δηλαδή, πετάμε ρεύμα στα σκουπίδια.
Και ποιος πληρώνει την νύφη; Εσείς. Εμείς. Όλοι μας. Για να κρατιέται μάλιστα το σύστημα σταθερό, πληρώνουμε εκατομμύρια για «διαχείριση ευστάθειας». Το κονδύλι αυτό μόνο για το 2024 πλησιάζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ – από τα ταμεία του κράτους, από επιδοτήσεις, από τα τιμολόγια που πληρώνουμε. Σας έχουμε κι άλλο…προσοχή μην σηκωθείτε από τον καναπέ απότομα όμως..
Η τιμή του ρεύματος φίλες και φίλοι δεν καθορίζεται από το πόσο κοστίζει να παραχθεί, αλλά από το χρηματιστήριο ενέργειας, που ορίζει την τιμή με βάση το πιο ακριβό καύσιμο, συνήθως το φυσικό αέριο. Άρα, ο επενδυτής που φτιάχνει ρεύμα από τον ήλιο (δωρεάν) το πουλά σαν να το παρήγαγε από εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Αφού χάνουμε τόσο πολλοί…θα πρέπει κάποιοι να κερδίζουν..Σωστά. Η μπίζνα γίνεται από τους μεγάλους όμιλους (κάποιοι.. αυτούς εδώ τους προσκυνάνε χωρίς ντροπή στην περιοχή μας.). Οι Εταιρείες αυτές παίρνουν εγγυημένες τιμές, επιδοτήσεις, και πουλάνε το ρεύμα ακριβά, παρότι το παράγουν φτηνά.
Παίζουν στο χρηματιστήριο ενέργειας και μετατρέπουν το ρεύμα σε χρυσάφι, ενώ εμείς βλέπουμε φουσκωμένους λογαριασμούς και δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το φως και μάλλον έχουμε τυφλωθεί τόσο, που δεν βλέπουμε πόσο κορόιδα είμαστε.
Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε τις ΑΠΕ. Είναι να τις οργανώσουμε από τα κάτω. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ναι μεν, καθώς η «πράσινη μετάβαση» είναι απαραίτητη, αλλά όχι έτσι. Με την ενέργεια να μετατρέπεται σε προϊόν κερδοσκοπίας και τον απλό πολίτη να πληρώνει τον λογαριασμό — κυριολεκτικά.
Τι προτείνουμε;
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες ποιες είναι οι ανάγκες τους σε ενέργεια και με ποιες μορφές θα τις καλύψουν. Σήμερα, κοινότητες, δήμοι και περιφέρειες έχουν δυστυχώς μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο πού, πόσες και τι είδους ΑΠΕ θα τοποθετηθούν. Ειδικά η Βοιωτία , ο τόπος μας έχει γίνει βιομηχανικό πάρκο των καρτέλ ενέργειας ερήμην μας.
Γιατί στα λέμε όλα αυτά;
Γιατί το ρεύμα είναι βασικό αγαθό. Γιατί η “πράσινη” ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι άλλο ένα παραμύθι για λίγους. Και γιατί, όταν βλέπεις τον λογαριασμό και αναρωτιέσαι “μα καλά, γιατί;”, τώρα έχεις μια απάντηση. Δεν περισσεύει μόνο το ρεύμα.
Περισσεύει και η απληστία!
Από την ομάδα Κοινός Τόπος – Βοιωτία: Ώρα να Μιλήσουμε.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Για θέματα που αναρτούνται από το διαδίκτυο ή εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολόγιου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη εκ του νόμου. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών τους
Subscribe
0 Comments
Newest