Για θέματα που αναγράφονται από το διαδίκτυο ή τις εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολογίου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη από τον νόμο. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών του
ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ 7 ΔΙΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
- At 22 Μαρτίου, 2026
- Από admin
- In Διεθνή, Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0
Γράφει η Ζέτα Ηλιοπούλου
Το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο και μη διαχειρίσιμο για να μην πω ότι είναι μη βιώσιμο. Η λύση που προκρίθηκε από την Κυβέρνηση είναι οι πρόωρες εξοφλήσεις με ότι έχουμε και δεν έχουμε για να μειωθεί το ύψος του. και αφού έχουμε αποθεματικά 40 δις πάμε τώρα να αποπληρώσουμε άλλα 7 δις ευρώ.
Αντίστοιχη κίνηση κάναμε και στις αρχές του χρόνου του 2025 για 5,29 δις , η οποία είχε διαφημιστεί από το οικονομικό επιτελείο κίνηση ματ, καθώς υποτίθεται κερδίσαμε τόκους 1,6 δις ευρώ.
Ήταν όμως έτσι ή έτσι μας το παρουσίαζαν γιατί πως έγινε αυτό που λένε, όταν οι φετινές ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, θα ανέλθουν στα 30,16δις από 14 δις το 2025.
Άρα τι κέρδος έχουμε; Όταν φέτος ο προϋπολογισμός γράφει ότι ο νέος δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 13 δις ευρώ; Τα 5,29 δις των δανείων GLF που προπληρώσαμε, είχαν τόκους 3 μηνιαίου Euribor +0,5%-οπότε 2,06+0,5=2,56%.
Εμείς για να τα πληρώσουμε δανειστήκαμε με επιτόκια πάνω από 3%μέσω δεκαετών ομολόγων, άρα η εξοικονόμηση μάλλον επιβάρυνση κατέληξε. Ενώ μειώνεται το χρέος μειώνονται ταυτόχρονα και τα ταμειακά μας διαθέσιμα.
Δηλαδή τα παίρνουμε από την μια τσέπη και τα βάζουμε στην άλλη, ενώ αναλαμβάνουμε και το ρίσκο της ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων και της δυσκολίας δανεισμού εάν ξεσπάσει νέα παγκόσμια κρίση που ήδη συνέβη.
Και εν προκειμένω τα γεωπολιτικά δεν παίζουν ρόλο; Πάμε να δώσουμε χρήματα απο τα αποθεματικά ενω γύρω μας γίνεται χαμός .Αλλά και να μην υπήρχε ο πόλεμος αυτά τα αποθεματικά που εχουμε γιατί να μην δίνονταν προς ικσχυροποίηση της οικονομίας;
Προς τι γίνονται οι αποπληρωμές όταν η χώρα έχει τεράστιες ανάγκες, όπως ο πρωτογενής τομέας η μεταποίηση η αλλού; Όπου θα μπορούσαν να διατεθούν οι πόροι του αποθεματικού, αφού λέμε ότι είναι μεγάλο και θέλουμε να το ξοδέψουμε;
Αν αυτές καλύπτονταν για παράδειγμα μέσω της χρηματοδότησης των επενδύσεων, θα αυξανόταν βιώσιμα το ΑΕΠ θα μειωνόταν ουσιαστικά ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ και βέβαια θα αυξανόταν η παραγωγικότητα της εργασίας και κατ΄ επέκταση οι μισθοί.
Η λογική λέει ότι εάν έχεις δάνειο και αποθεματικό που καλύπτει τις δόσεις και επιλέγεις αντί να το επενδύσεις ώστε να εξασφαλίσεις μεγαλύτερα έσοδα, να αποπληρώσεις νωρίτερα, ένα άλλο τακτοποιημένο δάνειο, είσαι άξιος της μοίρας σου!!
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ





Πρόσφατα σχόλια