Για θέματα που αναγράφονται από το διαδίκτυο ή τις εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολογίου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη από τον νόμο. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών του
Παρουσίαση Βιβλίου Ι. Θ. Μάζη: «ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ»
- At 31 Μαρτίου, 2026
- Από admin
- In Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επαληθευθέντα Γεωπολιτικά Υποδείγματα διά της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως
Πολεμικό Μουσείο Αθηνών | Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2026, 19:00
Το EGERSSI παρέστη και κάλυψε την εξαιρετική εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δρ. Ιωάννη Θ. Μάζη — μίας βραδιάς που ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης και της γεωπολιτικής σκέψης για το εθνικό μέλλον της Ελλάδος. Στην εκδήλωση, που πλαισίωσαν Εκδόσεις Λειμών και ο ίδιος ο συγγραφέας, παραβρέθηκαν δύο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα σε ένα κλίμα εθνικής συνεύρεσης και διαλόγου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ
Αντώνης Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον Δρ. Μάζη «θεμελιωτή της Ελληνικής Σχολής Γεωπολιτικής» και αναφέρθηκε με θαυμασμό στο τεράστιο επιστημονικό έργο του – 43 βιβλία και μονογραφίες, 13 συλλογικοί τόμοι και 271 ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις σε επτά γλώσσες. Τόνισε ότι ο Μάζης «εισήγαγε τη γεωπολιτική στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από 35 χρόνια» και υπενθύμισε την αναγνώρισή του με το παράσημο Ιππότη Εθνικού Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτή ανησυχία για τη διάρκεια παρουσίας των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η αποστολή φρεγατών και F-16 δεν θα πρέπει να είναι πρόσκαιρη και συνδεδεμένη με την κρίση στη Μέση Ανατολή:
«Η προστασία της Κύπρου δεν μπορεί να τερματιστεί λόγω Ιράν. Πρέπει να τερματιστεί όταν θα αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής! Γιατί αυτή είναι η πραγματική, υπαρκτή, εθνική απειλή!»
Πρότεινε την αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας για τη σταθερή συστάθμευση ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Κύπρο, με ευρεία συμμαχική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής και ανέφερε ότι η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ήδη χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία στην ΕΕ για την προστασία των Ελλήνων Χριστιανών Ορθοδόξων της Αντιόχειας στη Συρία, που αντιμετωπίζουν εκστρατεία τρομοκρατίας από φιλοτουρκικές ομάδες.
Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του με αφοριστικό τρόπο: «Ο πατριωτισμός ενώνει, δεν διαιρεί!» μια ρήση που συνόψισε το πνεύμα ολόκληρης της βραδιάς.
Κώστας Καραμανλής, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος

Η παρουσία του κ. Καραμανλή στην εκδήλωση, μαζί με αυτή του κ. Σαμαρά αποτέλεσε ισχυρό σύμβολο εθνικής συνοχής. Ο πρώην Πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης και υπεράσπισης από τον Δρ. Μάζη, ιδίως ως προς το Βουκουρέστι (2008) και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης που ανέλυσε ο Κοττάκης, τίμησε με την παρουσία του το έργο ενός στοχαστή που δεν δίστασε να πει αλήθειες σε δύσκολες εποχές.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο ίδιος ο συγγραφέας παρουσίασε τις κεντρικές του θέσεις, από τη ρήτρα Chevron και το East Med, έως τη Συμφωνία Πρεσπών (την οποία αναλύει ως άκυρη βάσει της Σύμβασης Βιέννης 1969), το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς και την κρίση Κάσου–Καρπάθου. Ο Μάζης υπενθύμισε ότι επί χρόνια προειδοποιούσε για όσα αργότερα επαληθεύτηκαν κατηγορούμενος ως «ακραίος» και καυτηρίασε τη σχολή κατευνασμού που καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα κερδίζεται η ειρήνη. Ολοκλήρωσε με κάλεσμα στη «κουλτούρα αποτροπής» και στην πλήρη ενεργοποίηση του αμυντικού χώρου στην Κύπρο.
Μανώλης Κοττάκης — Διευθυντής εφημερίδας «Εστία»
Ο κ. Κοττάκης, που συνέγραψε εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο, ανέφερε — μεταξύ άλλων — τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε ο Μάζης από ΜΜΕ για τις θέσεις του. Αναφέρθηκε και στο δικό του βιβλίο που αναλύει ποιοι επεδίωξαν να ανατρέψουν τον Καραμανλή, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε, και οι Έλληνες ξεχνάμε εύκολα». Αναφέρθηκε επίσης στο στην Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ και τα Fake News.
Πάνος Παναγιωτόπουλος — Δημοσιογράφος, Νομικός, πρ. Υπουργός
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εστίασε στο επιστημονικό ήθος και τον πατριωτισμό του Μάζη — σε αντίθεση με εκείνους που παράγουν «ακαδημαϊκά συγγράμματα» χορηγούμενα από το ίδρυμα Σόρος για να παραπληροφορήσουν τον λαό (ενδεικτικά: το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο). Χαρακτήρισε τον Μάζη ως επιστήμονα «κατά συνείδηση» και όχι επαγγελματία της γνώμης.
Σπύρος Φλογαΐτης, Ομ. Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής ERLO, πρ. Υπουργός
Ο κ. Φλογαΐτης τοποθετήθηκε στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο των ζητημάτων που θίγει το βιβλίο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύζευξης επιστημονικής ανάλυσης και πολιτικής πράξης.
Περικλής Γρύσπος, Δημοσιογράφος
Ο κ. Γρύσπος παρατήρησε ότι η έκδοση έρχεται σε μια εποχή που «η τράπουλα ανακατεύεται γρήγορα και σε μεγάλο εύρος». Ανέδειξε τη σημασία της νέας γενιάς αναλυτών, διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων ΕΚΠΑ που συνέγραψαν τον τόμο. Τόνισε ότι από το 1990 ο Μάζης προειδοποιούσε για όσα ακολούθησαν και έθεσε πρόταση για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Γεώργιος Ανεψιού, Υποπτέραρχος ε.α., Δρ Διεθνούς Δικαίου, Διδάσκων ΕΚΠΑ
Ο κ. Ανεψιού μίλησε εκ μέρους των συναδέλφων που έγραψαν τον τόμο, συγκινώντας το ακροατήριο με την περιγραφή της επιστημονικής σχέσης που δημιούργησε ο Μάζης με τους φοιτητές του. Χαρακτήρισε τη διεπιστημονική σύνθεση ως το πιο σημαντικό κληροδότημα της σχολής Μάζη μαζί με την αρχή της «ετεροαναφοράς» ως ύψιστης ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
Γεώργιος Φραγκούδης — Διευθυντής Εκδόσεων Λειμών
Ο εκδότης ανέφερε – μεταξύ άλλων- σε χαιρετισμό του τη σημασία του Βουκουρεστίου (2008) ως ιστορική στιγμή αποτροπής, στην οποία ο Καραμανλής είπε «ΟΧΙ» στην ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό εκείνες τις συνθήκες.
ΤΟ EGERSSI ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το EGERSSI ήταν παρόν, στηρίζοντας ενεργά την εκδήλωση και καλύπτοντάς την δημοσιογραφικά. Η βραδιά επιβεβαίωσε τη σημασία ανεξάρτητων φωνών που αρνούνται να υπακούσουν στο αφήγημα κατευνασμού και που, όπως ο Δρ. Μάζης, θυσίασαν συχνά την ακαδημαϊκή ηρεμία για το δικαίωμα στην έφραση της αλήθειας. Η παρουσία δύο πρώην Πρωθυπουργών και εκατοντάδων πολιτών και επιστημόνων υπογράμμισε ότι το έργο αυτό



Μεταξύ των παρόντων
Στην εκδήλωση παρέστη ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, δίνοντας με την παρουσία του ιδιαίτερο βάρος στη βραδιά. Επίσης παρόντες ήταν:
- Μίλτος Χρυσομάλλης, Βουλευτής
- Άκης Γεροντόπουλος, πρώην Βουλευτής
- Νίκος Νικολόπουλος, πρώην Υπουργός
- Κώστας Μαρκόπουλος, πρώην Βουλευτής ΝΔ
- Αργύρης Ντινόπουλος, πρώην Υπουργός
- Γιώργος Αϋφαντής, Πληρεξούσιος Υπουργός Α′ (Ε.Τ.)
- Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)
- Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.)

Τώρα…δεν είναι πλέον μόνο η ώρα του προβληματισμού, αλλά ήρθε επιτέλους η ώρα της δράσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.egerssi.gr
© 2026 EGERSSI — European Geopolitical & Strategic Studies Initiative
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ





Πρόσφατα σχόλια