ΑΚΚΕΛ: Οι κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων στη Ρουμανία είναι μόνο η αρχή
- At 17 Σεπτεμβρίου, 2026
- Από IoulAp
- In Διεθνή, Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0
17/9/2026 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΑΚΚΕΛ παρακολουθεί με προσοχή τις δίκαιες και έντονες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και αγροτών στη Ρουμανία, οι οποίες ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την ίδια ελεγχόμενη ελίτ του Νταβός και της Μπίλντερμπεργκ.
Οι συγκρούσεις στο Βουκουρέστι δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο εθνικό γεγονός· είναι σύμπτωμα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που έχει αποτύχει να προστατεύσει τον πρωτογενή τομέα ή λειτουργεί με κρυφή ατζέντα.
Οι Ρουμάνοι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τον μη εμβολιασμό των ζώων (παρότι εκεί η κτηνιατρική υπηρεσία προτείνει τον εμβολιασμό), τις απαγορεύσεις εξαγωγών, μαζικές θανατώσεις ζώων, καθυστερημένες και μικρές αποζημιώσεις και υπερβολικά υγειονομικά πρωτόκολλα που πλήττουν την οικονομική τους επιβίωση.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως καθημερινά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι: παρανοϊκή άρνηση εμβολιασμού γραφειοκρατική ασφυξία, αργές πληρωμές, ανεπαρκείς ενισχύσεις, αδυναμία πρόσβασης σε αγορές και πολιτικές που ευνοούν τους μεγάλους ομίλους εις βάρος των μικρών μονάδων. Στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο τραγικά τα πράγματα γιατί ΑΑΔΕ – Πιτσιλής δεν αναγνωρίζουν την θανάτωση των κοπαδιών ως ανωτέρα βία και έκοψαν και τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.
Το ΑΚΚΕΛ τονίζει ότι η κοινωνική έκρηξη στη Ρουμανία είναι προειδοποίηση για όλη την Ευρώπη. Όταν οι κυβερνήσεις αγνοούν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, όταν οι υγειονομικές κρίσεις μετατρέπονται σε εργαλείο οικονομικής εξόντωσης, όταν οι αποζημιώσεις ψίχουλα καθυστερούν και οι παραγωγοί μένουν χωρίς εισόδημα, τότε η κοινωνική ένταση είναι αναπόφευκτη.
Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να μην βρεθεί στην ίδια θέση και χειρότερη από την Ρουμανία. Το ΑΚΚΕΛ ζητά:
- Άμεσο εμβολιασμό και πρόληψη – αντί της θανάτωσης και της καταστροφής.
- Πραγματικές και έγκαιρες αποζημιώσεις για κάθε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.
- Πραγματικές αποζημιώσεις για τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς των ζώων.
- Απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας που πνίγει τους παραγωγούς.
- Ενίσχυση της βιοασφάλειας με επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα, όχι με υπερβολικούς περιορισμούς.
- Προστασία των αγορών των μικρών μονάδων.
- Στήριξη των μικρών και μεσαίων παραγωγών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής υπαίθρου.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική για την κτηνοτροφία και τη γεωργία, μια πολιτική που δεν θα οδηγεί τους ανθρώπους της γης σε αδιέξοδο, αλλά θα τους δίνει προοπτική και αξιοπρέπεια.
Το ΑΚΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα τους Έλληνες παραγωγούς και να διεκδικεί αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας – ΑΚΚΕΛ
Agriculture and Livestock Party of Greece – AKKEL
Σάκκoς 60, 68200 Ορεστιάδα, 6943077470, 6984581480
Sakkos 60, 68200 Orestiada, Greece, +30 6943077470, 6984581480
https://www.facebook.com/profile.php?id=100050652106329
akkel.president@gmail.com, akkel.press@gmail.com
https://akkelparty.blogspot.com/ Twitter: @AkkelParty
https://www.facebook.com/VakisTsiompanidis
https://www.tiktok.com/@vakis_tsiompanidis
https://www.tiktok.com/@akkelpartypress
https://www.facebook.com/AKKEL.Press/
https://truthsocial.com/@AKKELpress
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Για θέματα που αναγράφονται από το διαδίκτυο ή τις εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολογίου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη από τον νόμο. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις τους





Πρόσφατα σχόλια