Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ PatraPress.gr: «ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ – ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ»…
- At 12 Αυγούστου, 2026
- Από IoulAp
- In Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η Ιστορία τού δίνει την ευκαιρία να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από αρχηγός ενός νέου κόμματος»
«Αν η επόμενη κάλπη δεν δώσει βιώσιμη διακυβέρνηση, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμη και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου»
12 Αυγούστου 2026
Μια διαφορετική πολιτική ανάγνωση για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Αντώνης Σαμαράς στην επόμενη ημέρα της χώρας καταθέτει ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος, σε μεγάλη συνέντευξή του στο PatraPress.gr και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του μέσου και παραγωγό καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4.

Ο Νίκος Νικολόπουλος δεν περιορίζει τη συζήτηση στο εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα ιδρύσει νέο κόμμα. Θέτει ένα πολύ μεγαλύτερο ερώτημα: μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να γίνει απλώς ο αρχηγός μιας ακόμη πολιτικής δύναμης, να αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού και του εθνικού συντονιστή σε μια περίοδο κατά την οποία το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται όλο και περισσότερο κατακερματισμένο;
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στη συνέντευξη: «Εμένα δεν με συγκινεί ένας Σαμαράς που απλώς θα αφαιρέσει ποσοστά από τον Μητσοτάκη. Με ενδιαφέρει ένας Σαμαράς που μπορεί να προσθέσει δυνάμεις στην Ελλάδα». Και προσθέτει: «Μην επιχειρήσεις να γίνεις απλώς ο αρχηγός των θυμωμένων. Γίνε ο γεφυροποιός των υπεύθυνων».
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Ο Νίκος Νικολόπουλος υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη πρέπει να περάσει αποκλειστικά μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμά ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε συσχετισμούς που θα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη συγκρότηση σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης.
Γι’ αυτό θέτει εγκαίρως στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη να υπάρχει και μία μεγάλη εθνική εναλλακτική: μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο μετά τις εκλογές.
Όχι κυβέρνηση παρασκηνίου. Όχι κυβέρνηση έξω από τη λαϊκή εντολή. Αλλά κυβέρνηση με καθαρή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και συγκεκριμένο εθνικό συμβόλαιο για τα μεγάλα ζητήματα: τα εθνικά θέματα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το δημογραφικό και την οικογένεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μεσαία τάξη, την περιφέρεια, το στεγαστικό και την κοινωνική συνοχή.
ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
- Από τον Ευάγγελο Αβέρωφ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ως ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της γενιάς Αβέρωφ και στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
- Η επιλογή Κωστή Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια επιλογή που τελικά συγκέντρωσε ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
- Η στήριξη του Κώστα Καραμανλή το 2004. Έκλεισε έναν μακρύ κύκλο σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία και, πριν από τις εκλογές του 2004, δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, συμβάλλοντας στην επανένωση του ευρύτερου χώρου.
- Η δική του εκλογή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Το 2009 κέρδισε την ηγεσία μέσα από μια πρωτόγνωρη ανοιχτή διαδικασία της κομματικής βάσης και ανέλαβε να επανασυσπειρώσει μια παράταξη που μόλις είχε υποστεί βαριά εκλογική ήττα.
- Η τρικομματική κυβέρνηση του 2012. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, με τον ίδιο πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να κυβερνήσει μαζί με δυνάμεις διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας.
- Η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία. Παρά τη σφοδρή μεταξύ τους εσωκομματική σύγκρουση, το 2012 επέλεξε την επανένωση της Κεντροδεξιάς και συμφώνησε στην επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ.
- Η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2015–2016, πολιτικά στελέχη που συνδέονταν με το σαμαρικό στρατόπεδο κινήθηκαν τελικά υπέρ της υποψηφιότητας του τότε αουτσάιντερ Κυριάκου Μητσοτάκη, συμβάλλοντας σε μια ανατροπή των αρχικών συσχετισμών.
Κατά τον Νίκο Νικολόπουλο, αυτοί οι σταθμοί δεν σημαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπήρξε συγκρουσιακός πολιτικός. Το αντίθετο. Δείχνουν όμως ότι, όταν έκρινε πως οι περιστάσεις το απαιτούσαν, μπόρεσε να περάσει από τη σύγκρουση στη σύνθεση και από την αντιπαράθεση στη συνεργασία.
«Στη σημερινή συγκυρία, ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να δοκιμαστεί ως εθνικός συντονιστής. Όχι για να ενώσει τους πάντες γύρω από τον εαυτό του, αλλά για να βοηθήσει να ενωθούν διαφορετικές δυνάμεις γύρω από την Ελλάδα».
ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ιδιαίτερη θέση στη συνέντευξη καταλαμβάνει και ο Κώστας Καραμανλής. Ο Νίκος Νικολόπουλος τον χαρακτηρίζει πρόσωπο που μπορεί, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, να λειτουργήσει ως παράγοντας θεσμικής ισορροπίας, εγγύησης και εθνικής συνέχειας.
Γι’ αυτό χρησιμοποιεί τη χαρακτηριστική φράση: «Μπορεί να έρθει η ώρα που ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να λάβει πολιτικό φύλλο επιστράτευσης. Όχι επιστράτευση για καρέκλα. Επιστράτευση ευθύνης».
Ο Νίκος Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι η πρότασή του δεν στρέφεται προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με μοναδικό πρόγραμμα το “να φύγει ο Μητσοτάκης”. Πρώτα θα μιλήσει ο λαός. Και ό,τι αποφασίσει η κάλπη είναι απολύτως σεβαστό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Για θέματα που αναγράφονται από το διαδίκτυο ή τις εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολογίου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη από τον νόμο. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις τους.





Πρόσφατα σχόλια