Για θέματα που αναγράφονται από το διαδίκτυο ή τις εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολογίου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη από τον νόμο. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών του
ΨΗΦΙΣΜΑ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για την Πρωτομαγιά – Επιστολή για τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης
- At 30 Απριλίου, 2026
- Από IoulAp
- In Επίκαιρα, Πολιτική - Οικονομία
0
ΨΗΦΙΣΜΑ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ για την Πρωτομαγιά
Το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ καλεί τους συνταξιούχους μηχανικούς όλης της χώρας να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και μετατρέπουμε τη μέρα αυτή σε εφαλτήριο νέων διεκδικήσεων.
Η 1η Μάη είναι η μέρα που θυμόμαστε τις θυσίες εκείνων που έχτισαν το οκτάωρο και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και η μέρα που υψώνουμε τη δική μας φωνή απέναντι στην ακρίβεια, την υποβάθμιση της ζωής μας και τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Εμείς, οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, που εργαστήκαμε σκληρά για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη αυτής της χώρας, αρνούμαστε να είμαστε οι «παρίες» της οικονομίας και απαιτούμε τον σεβασμό που αναλογεί στην προσφορά μας.
Διεκδικούμε αγωνιστικά:
• Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης: Τις πληρώσαμε με εισφορές δεκαετιών. Η μη καταβολή τους παραβιάζει κάθε έννοια ανταποδοτικότητας.
• Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: Το «χαράτσι» αυτό είναι αντισυνταγματικό αντικίνητρο για τους ασφαλισμένους.
• Τέλος στην «Προσωπική Διαφορά»: Ενσωμάτωση τώρα στη βασική σύνταξη.
• Σεβασμό στις Δικαστικές Αποφάσεις: Απόδοση όλων των αναδρομικών σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για συντάξεις που δεν θα είναι φιλοδωρήματα, για την προστασία των κόπων μιας ζωής.
Για την ΕΣΤΑΜΕΔΕ, 30-4-2026
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Λάττας
6977 52 3132
slattas@gmail.com
Ο Γεν. Γραμματέας
Στυλιανός Διαμαντίδης
6982 88 2747
sdia38@otenet.gr
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αρ, πρωτ. 7/2026
Προς:
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Τον Υπουργό Οικονομικών
Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα 24-4-2026
Θέμα: Ανεπάρκεια μέτρων στήριξης συνταξιούχων μηχανικών και άλλων μελών ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου
Αξιότιμοι κύριοι,
Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση της δυσβάσταχτης ακρίβειας, που επιβαρύνει καθημερινά τη ζωή μας.
Δυστυχώς, όπως αυτά διαμορφώνονται, κρίνονται επιεικώς ανεπαρκή έως και προσχηματικά, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες μειώσεις των συντάξεων, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Μνημονίων.
Η αποσπασματική επιδοματική πολιτική που ακολουθείται από χρονιά σε χρονιά, αποδεικνύει, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γενναίας αποκατάστασής τους.
Αν κάποτε υπήρχε το επιχείρημα, ότι το Ελληνικό Κράτος είχε χρεοκοπήσει και δεν μπορούσε, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια success story και υπερπλεονασμάτων της Ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο δεν δικαιολογούνται, αλλά είναι προκλητικά άδικα.
Ειδικότερα αναφερόμαστε:
1.
Στην καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης. Οι συνταξιούχοι έχουν καταβάλλει εισφορές επί δεκαετίες προοριζόμενες για τη 13η και 14η σύνταξη. Η μη καταβολή τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση των νέων ασφαλιστικών Νόμων, που υποτίθεται στηρίζονται στην καταβολή συντάξεων αναλογικά με τις εισφορές.
2.
Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης. Ομοίως αν κάποτε το Ελληνικό Κράτος είχε χρεοκοπήσει και υποχρέωνε τους συνταξιούχους να μοιράζονται μεταξύ τους τις συντάξεις τους, σήμερα ύστερα από πολλά χρόνια success story και πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει το Κράτος, να συμβάλλει στις υποχρεώσεις του και όχι οι συνταξιούχοι.
Άλλωστε αυτό το χαράτσι στις συντάξεις υπονομεύει κατάφωρα τον ισχύοντα ασφαλιστικό Νόμο και είναι αντισυνταγματικό, αφού έρχεται σε αντίθεση με τη βασική λογική του Νόμου, ότι οι συντάξεις είναι ανταποδοτικές.
1 από 2
Επί πλέον η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης συνιστά αντικίνητρο για τους νέους ασφαλισμένους, διότι υψηλότερες συντάξεις σημαίνει και υψηλότερες εισφορές αλληλεγγύης στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Σημειώνουμε, ότι ένα μέρος της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης αν καταργηθεί, θα επιστρέψει στο Κράτος μέσω της φορολόγησης.
3.
Προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε ως προσωρινό μέτρο προστασίας των συντάξεων. Ωστόσο, μετά από 11 έτη ουσιαστικού παγώματος και με τον πληθωρισμό να μειώνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κατάργησή της και η ενσωμάτωσή της στη βασική σύνταξη κάθε δικαιούχου.
4.
Δικαστικές Αποφάσεις. Να σεβαστεί η Κυβέρνηση τις δικαστικές αποφάσεις και να αποδώσει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που έχουν εκδικαστεί, είτε έχουν προσφύγει, είτε δεν έχουν προσφύγει, πειθόμενοι σε διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Αν δεν υλοποιηθούν τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι, κάθε άλλο μέτρο συνιστά εμπαιγμό των συνταξιούχων μηχανικών και ευρύτερα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, οι οποίοι όπως προδιαγράφονται τα μέτρα της Κυβέρνησης, δεν πρόκειται να λάβουν το παραμικρό επίδομα ούτε μόνιμου, ούτε προσωρινού χαρακτήρα.
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ
![]()
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Λάττας
6977 52 3132
slattas@gmail.com
Ο Γεν. Γραμματέας
Στυλιανός Διαμαντίδης
6982 88 2747
sdia38@otenet.gr
2 από 2
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ





Πρόσφατα σχόλια